diumenge, 22 de novembre del 2009

Xerrada: Setmana de la Ciència 2009

Curs 2009-2010

L'LHC: la màquina més gran per entendre allò més petit"
és el títol de la conferència que va oferir el físic Gonzalo Merino el passat dimecres 18 de novembre a la biblioteca de l'institut.A la xerrada va assistir tot l'alumnat de primer de batxillerat.

El sr. Gonzalo Merino va parlar sobre diversos temes: les partícules elementals que constitueixen la matèria, les forces que s'estableixen entre aquestes partícules, la història de l'Univers i quines són les preguntes que actualment té plantejades la física. També va explicar com és i com funciona el nou gran accelerador de partícules (LHC) i quins són els experiments que està previst realitzar amb aquesta màquina tan especial.

dimarts, 29 de setembre del 2009

Comentaris Hora de Lectura


Curs 2009-2010

Deixa aquí els teus comentaris de les teves lectures.

Per donar una mica d’uniformitat als vostres comentaris ens agradaria fer-vos algunes suggerències: encapçaleu els vostres escrits amb el títol i l’autor del llibre que comentareu, desprès podeu explicar una mica l’argument, fer una critica, dir el que més us ha agradat, perquè el recomaneu, per quin nivell, quina “nota” li posaríeu... i si voleu també ens podeu fer arribar una imatge relacionada amb el llibre, l’autor o una il·lustració. Per finalitzar els vostres comentaris no oblideu posar el vostre nom i el curs.


El funcionament per fer-nos arribar els vostres comentaris és molt senzill. Només cal clicar sobre el botó de “comentaris” que trobaràs a la part inferior dreta, s'obrirà un espai on podràs escriure el teu comentari, després hauràs de seleccionar com a perfil:
  • Si tens un compte gmail: selecciona "compte de Google" escriu l'usuari i la contrasenya. Finalment clica sobre "comentari de l'entrada" i verifica la paraula que es mostra. El teu comentari nomes restarà pendent de l'aprovació del gestor del bloc.
  • Si no tens un compte gmail: selecciona "anònim". Finalment clica sobre "comentari de l'entrada i verifica la paraula que es mostra. El teu comentari només restarà pendent de l'aprovació del gestor del bloc.

RECORDA: Les úniques dades obligatòries són el títol, l’autor del llibre, el vostre nom i el curs actual.

diumenge, 26 d’abril del 2009

Diada de Sant Jordi 2009


Per tercer any consecutiu hem tornat a realitzar una activitat d'intercanvi de llibres coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi.

Gràcies a vostra colaboració hem intecanviat més de 60 llibres.

dimarts, 31 de març del 2009

Lectures Recomanades



Fer una tria de llibres no és una tasca fàcil, donada la gran quantitat d’obres que hi ha al mercat i perquè cada lector té els seus interessos i necessitats. Per això, a l’hora l’elaborar aquesta llista de propostes hem seguit les recomanacions de dos llibres:

Ficció. Lectures recomanades per a una biblioteca escolar d’educació secundària obligatòria. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de Comunicació. Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2008.
Quins Llibres…? Selecció de llibres infantils i juvenils 2003-2007. Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Barcelona 2009.

I, finalment, hem afegit alguna novetat editorial a aquest llistat. La majoria del llibres recomanats i els dos llibres que ens han servit de base per a la confecció d’aquesta proposta els podreu trobar a la biblioteca de l’ institut.


A partir de 11 anys:

- Roald Dahl. Les Bruixes. Barcelona: Empúries, 2007 (Narració fantàstica i d’humor)
- Cornelia Funke. Cor de tinta. Barcelona: La Magrana, 2005 (Narració fantàstica)
- Cornelia Funke. Sang de tinta. Barcelona: La Magrana, 2008 (Narració fantàstica)
- Cornelia Funke. Mort de tinta. Barcelona: La Magrana, 2006 (Narració fantàstica)
- J.K. Rowling. Harry Potter i la pedra filosofal. Barcelona: Empúries, 2007 (Narració fantàstica)
- J.K. Rowling. Harry Potter i el misteri del Príncep. Barcelona: Empúries, 2005.(Narració fantàstica)
- J.K. Rowling Harry Potter i l’ordre del Fènix. Barcelona: Empúries, 2004.(Narració fantàstica)
- Margaret Bateson-Hill i Francesca Pelizzoli. Lao Lao i el drac de gel. València: Brosquil, 2003 (Conte xinès amb text bilingüe)
- Stephanie Meyer. Crepuscle. Madrid: Alfaguara, 2006 (Narració fantàstica)

A partir de 13 anys:

- Marguerite Yourcenar. Cómo se salvó Wang-Fô. Madrid: Gadir, 2006 (Conte)
- Katherine Paterson. Un puente hacia Terabithia. Planeta, 2007 (Narració fantàstica)
- Guillem Bou i Carme Trinidad. Terra de Dracs. La Fúria del Dimoni. Barcelona: Barcanova, 2009 (Narració fantàstica)
- Carlos Ruiz Zafón. Marina. Edebé, 2003. (Narració fantàstica)
- Shaun Tan. L’arbre vermell. Barbara Fiore, 2007. (Narració amb imatges)
- J.K. Rowling. Harry Potter i la cambra secreta. Barcelona: Empúries, 2005.(Narració fantàstica)
- J.K. Rowling. Harry Potter i el pres d’Azkaban. Barcelona: Empúries, 2005.(Narració fantàstica)
- J.K. Rowling. Harry Potter i el calze de foc. Barcelona: Empúries, 2005.(Narració fantàstica)
- J.K. Rowling. Harry Potter i les relíquies de la mort. Barcelona: Empúries, 2007.(Narració fantàstica)
- Stephanie Meyer. Luna Nueva. Madrid: Alfaguara, 2007 (Narració fantàstica)
- Stephanie Meyer. Eclipsi. Madrid: Alfaguara, 2008 (Narració fantàstica)
- Stephanie Meyer. A trenc d’Alba. Madrid: Alfaguara, 2009 (Narració fantàstica)

A partir de 15 anys:

- Emili Teixidor. Cor de roure. Barcelona: Cruilla, 2006. (Narració amb protagonista humà)
- Joaquim Carbó. L’home que es va aturar davant la casa. La Galera, 2006 (Narrativa)
- Christopher Paolini. Eragon. La Galera, 2005. (Narrativa)
- Jordi Sierra Fabra. Kafka y la muñeca viajera. Madrid: Siruela, 2006 (Narració amb protagonista humà)
- Laura Gallego. Memorias de Idhun. Ediciones SM, 2007. (Narració fantàstica)
- John Boyne. El noi del pijama de ratlles. Empúries, 2007. (Narració amb protagonista humà)

divendres, 20 de març del 2009

Hora de Lectura



Us informem que estem a punt d’iniciar una nova experiència al nostre centre: l’Hora de Lectura. Aquesta activitat s’iniciarà el proper 23 d’abril, diada de Sant Jordi, i s’estendrà al llarg del tercer trimestre, a raó d’una hora a la setmana amb els alumnes d’ESO.

Per aquest motiu obrim una nova secció al portal web del centre on, mica en mica, anireu trobant tota la informació relacionada amb aquesta activitat (calendari, organització, lectures recomanades, etc.) i un nou espai en aquest bloc perquè ens feu arribar tots aquells comentaris o recomanacions sobre les lectures que aneu fent.

Per donar una mica d’uniformitat als vostres comentaris ens agradaria fer-vos algunes suggerències: encapçaleu els vostres escrits amb el títol i l’autor del llibre que comentareu, desprès podeu explicar una mica l’argument, fer una critica, dir el que més us ha agradat, perquè el recomaneu, per quin nivell, quina “nota” li posaríeu... i si voleu també ens podeu fer arribar una imatge relacionada amb el llibre, l’autor o una il·lustració. Per finalitzar els vostres comentaris no oblideu posar el vostre nom i el curs.

El funcionament per fer-nos arribar els vostres comentaris és molt senzill, només cal clicar sobre el botó de “comentaris” que trobaràs a la part inferior dreta i seguir les passes que trobaràs. Les úniques dades obligatòries són el títol, l’autor del llibre, el vostre nom i el curs actual.

Gràcies per la vostra col·laboració i animeu-vos a participar.

dimarts, 20 de gener del 2009

Matemàtiques, com es fan?


Curs 2008-2009

El dijous 15 de gener ens va visitar en Joan Carles Lario, professor de la UPC, i ens va parlar sobre com es fan les matemàtiques i com aquesta ciència s'ha anat desenvolupant i avançant al llarg de la història de la humanitat. La xerrada anava adreçada als alumnes de 4t d'ESO i en acabar els alumnes van poder fer preguntes sobres els dubtes que els havia generat aquest tema.